کسادی در بازار جهانی بر اثر ویروس چینی

کرونا کف بازار ایران
کرونا کف بازار ایران

خانه ویروس چینی (کرونا) در کف بازار، بحران اقتصاد کم سابقه‌ای را برای کشورهای درگیر رقم زده است. تبعات گزارش شده از شیوع این اپیدمی به حدی است که بسیاری از مشاغل و کسب‌وکارها را به صورت تعطیل و نیمه تعطیل درآورده است. در این مطلب از من قصد دارم درباره کسادی در بازار جهانی بر اثر ویروس چینی صحبت کنیم.

جو روانی ناشی از بحران کرونا در ایران

خبرها و شایعات ضد و نقیصی که از کرونا این مهمان ناخوانده چینی در این روزها می‌شنویم بیشتر از خود بیماری توانسته فضا را مسموم کند.

از اواخر بهمن که شیوع آن در ایران رسانه‌ای شده است تشویش و اضطراب بی‌سابقه‌ای بر روان مردم سایه افکنده است.

در این روزها که به سال جدید نزدیک می‌شویم نه تنها خبری از شور و شوق مردم برای خرید شب عید نیست بلکه دیدن افراد با ماسک بر صورت و دستکش بر دست، حال و هوایی غریب به شهر داده است.

اقتصاد ایران و خانواده‌ها کم در سال 98 تلاطم و نوسان بر خود ندیده است که کرونا نیز به عنوان تکمیل کننده این تراژدی وارد شد. به قول قدیمی‌ها گل بود و به سبزه نیز آراسته شد.

البته چین به عنوان مرکز اصلی شیوع توانسته تا حدودی اوضاع را کنترل کند نباید فراموش کنیم که بهای سنگینی برای آن پرداخته است. اقدامات خود مراقبتی و رعایت اصول بهداشتیمی‌تواند به سپری کردن این اپیدمی با کمترین تلفات کمک بسیاری کند.

شیوع کرونا از کجا آغاز شد؟

کرونا ویروس نام آشنایی است که در این چند وقت اخیر بحث داغ آن نه تنها در خبرگزاری‌ها بلکه بین مردم کوچه بازار بسیار شنیده می‌شود.

در نخستین روزهای سال ۲۰۲۰ انتشار خبر ویروس نوظهور کرونا که اگرچه فقط ۲ درصد کشندگی دارد، هراس بی‌سابقه‌ای به جان مردم جهان انداخت.

اولین مبتلایان به این ویروس در شهر ووهان چینگزارش شده اند که با توجه به سرعت بالای سرایت آن، این شهر پرجمعیت را تبدیل به شهر ارواح کرد.

چین کشوری بسیار پرجمعیت است که ووهان با داشتن ۹ تا ۱۱ میلیون جمعیت از این نظر در رتبه ششم قرار دارد.

صدمات کرونا در چین

تعطیلی، شرکت‌ها، کارخانه‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و … صدمات جدی به بدنه اقتصاد چین وارد کرده است. چین بعد از ایالات‌متحده‌آمریکا، دومین اقتصاد قدرتمند جهان محسوب می‌شود.

کاهش ارزش پول ملی چین، یوان از دیگر نتایج شوک کرونا عنوان می‌شود در حالیکه نباید فراموش کنیم ساکنین استان هوبی که کانون اصلی شیوع کرونا هستند تنها ۳ درصد از کل اقتصاد چین را شامل می‌شوند.

اگرچه کرونا توانست ضربات سهمگینی بر پیکره آن وارد کند اما مسئولین کشوری برای کاهش تبعات آن اقدامات موثری را انجام دادند. کاهش نرخ سود بانکی، تزریق ۱۲۰۰ میلیارد یوان به سیستم مالی از جمله راهکارهای مقابله با بحران اقتصادی ناشی از کرونا بود.

چرا کرونا ترسناک است؟

کرونا ویروس جدیدی است از خانواده ویروس‌های سارس که مهلک بودن آن با سرعت انتشار آن مرتبط است. علارغم تلاش شرکت‌های دارویی تاکنون درمان قطعی برای این بیماری گزارش نشده است.

البته نباید فراموش کنیم که ترس از کرونا بیشتر جنبه روانی دارد و فقط افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، سرطان، ام‌اس و … گروه‌های پرخطر محسوب می‌شوند.

شروع کرونا در بین مبتلایان با علائم بالینی مشابه سرماخوردگی (تب، سرفه و تنگی نفس) توانسته افراد زیادی را به کام مرگ برساند. کرونا ویروسی بدون مرز است که در ابتلا آن نه فرهنگ، نژاد و جنسیت هیچ یک تاثیری ندارد.

قسمت ترسناک ویروس کرونا بدون علامت بدون افراد ناقل و زنده ماندن ویروس بر روی سطوح به مدت طولانی است.

جغرافیای کشورهای درگیر با کرونا

چین برای جلوگیری از ابتلا افراد بیشتر تصمیم به قرنطینه شهر ووهان، کانون اصلی شیوع این ویروس گرفت اما این اقدام نه تنها تاثیر چندانی بر کاهش افراد مبتلا نداشت بلکه کرونا توانست کیلومترها راه را بپیماید و در بسیاری از کشورها از جمله ایران نیز شایع است.

اگرچه برخی اعتقاد دارند که بی‌مسئولیتی و دیر اعلام کردن شیوع آن در افزایش آمار مبتلایان بسیاری از کشورها تاثیر زیادی داشته است و بحران‌هایی در سطح ملی بوجود آورده است.

از کشورهای درگیر کرونا به غیر از ایران می‌توان به کره‌جنوبی، ژاپن، کانادا، هند، ایتالیا، مالزی، اسپانیا، تایلند، امارات و آمریکا را اشاره کرد.

کرونا در جهان
کرونا در جهان

بحران در بازارهای جهانی پس از کرونا

نباید فراموش کنیم کشور پرجمعیت چین با اقدامات و برنامه‌های مدون سعی کرده است سرعت انتشار و سرایت آن را کاهش دهد اما بحران بی‌سابقه در اقتصاد آن رقم خورد و روزبه‌روز جغرافیا کشورهای درگیر کرونا در حال وسیع شدن است.

کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه چین بویژه کشورهایی که میزبان گردشگران چینی هستند از این معضل آسیب بیشتری دیده‌اند.

در ابتدای شروع کرونا بسیاری از کشورها برای جلوگیری از در امان ماندن از آسیب‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی تصمیم به جلوگیری از ورود اتباع چینی گرفتند.

صنعت گردشگری نه تنها چین بلکه بسیاری از کشورها مانند تایلند و استرالیا که میزبان اصلی مسافران چینی هستند را نیز دچار معضلاتی کرد.

کاهش ارزش سهام و تعطیلی کارخانه‌ها و شرکت‌های تولیدی از دیگر چالش‌های جدی است که کرونا برای چین و کشورهای درگیر به ارمغان آورده است.

البته نباید افت قیمت‌ها در بازار نفت جهانی را نیز فراموش کرد بطوری که کاهش ۲ تا ۳ درصدی از آن گزارش شده است.

تاثیر کورنا بر بازار بورس

بورس نیز مانند سایر بازارهای مالی از شیوع ویروس کرونا ضربات سهمگینی دیده است. در این اواخر کاهش ارزش سهام بسیاری از شرکت‌ها، تداعی‌گر بحران مالی سال ۲۰۰۸ بوده است.

بیشترین کاهش شاخص در بازار سهام ایالات‌متحده‌آمریکا را داوجونز تجربه کرد. این تبعات و بحران در بازارهای اروپایی مانند لندن، آلمان و فرانسه نیز روزهای تلخی را برای بسیاری از سهام‌داران و سرمایه‌گذاران رقم زده است.

رکود و بحران گسترده سراسری بر اقتصاد جهان، زنگ خطر را برای سرمایه‌گذاران به صدا درآورده است. از کسب‌وکارهای معروفی که در اثر اثرات منفی کرونا بر ارزش دارایی آن‌ها اذعان کرده‌اند می‌توان اپل، مایکروسافت، بانک معتبر گلد‌من‌سکس و چندین شرکت هوایی را نام برد.

تجربه چین در مقابله با بحران کرونا

مقامات چینی که تجربه مقابله با شیوع ویروس سارس در سال ۲۰۰۲ را نیز به خاطر دارند در این بحران عملکرد بهتر و سریعتری انجام دادند و اکثر مایحتاج مردم را از طریق بستر اینترنت و به صورت آنلاین ارائه می‌کردند تا ریسک ابتلا شهروندان کاهش یاید.

تبعات کرونا در ایران

با توجه به اینکه درمان آن هنوز کشف نشده است تاکید کارشناسان و پزشکان و رعایت بهداشت و اقدامات پیشگیرانه است تا گروه‌های پرخطر از این اپیدمی در امان بمانند.

اصنافی که در مواجه با برخورد مستقیم مردم هستند از جمله رستوران‌ها، تالارها، فست‌فودها و سفره‌خانه‌هاتصمیم گرفته‌اند برای مدتی کسب‌وکار خود را تعطیل کنند تا با توجه به حساسیت موضوع، از گسترش آن جلوگیری شود.

کسادی مسکن نیز از دیگر آسیب‌های اقتصادی بود که شیوع کرونا در ایران رقم زد. افت معاملات و کاهش مراجعه‌کنندگان خریدوفروش و حتی اجاره مسکن در کلان شهرهای بزرگ به دلیل ترس و نگرانی از شیوع بیشتر کرونا رخ داد.

https://alefbaweb.com/blog/business-situation-after-corona/

اقدامات موثر بر کاهش آمار مبتلایان

بیماری‌زایی بالای این ویروس رعب و وحشت زیادی بر بهداشت روانی شهروندان سایه افکنده است بطوری که هر کس از خود می‌پرسد حال چه خواهد شد؟ مبارزه با کرونا تنها با اقدامات پیشگیرانه ممکن است.

آموزش‌های وزارت بهداشت و مسئولین برای افزایش آگاهی مردم درنظر گرفته شده است که مردم نیز با توجه به آن‌ها کمتر در اماکن عمومی و اجتماعات حضور پیدا می‌کنند بطوری که حجم سفرهای شهری نیز بشدت کاهش یافته است.

دورکاری و انجام امور بصورت در منزل از دیگر تمهیداتی است که کمک بسیاری بر کاهش تعداد مبتلایان داشته است.

استفاده از بستر اینترنت برای مقابله با تبعات کرونا

بسیاری از مشاغل و تولیدکننده‌های ایرانی اگرچه خود با بحران اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند اما در اواخر سال ۹۸ با توجه به قرارگیری ایران در لیست سیاه و شیوع ویروس کرونا روزهای خوبی را سپری نمی‌کنند اما با توجه به اینکه تجربه ثابت کرده است استفاده از امکانات و تغییر روال کار به سمت اینترنتی کردن امور می‌تواند به عبور از رکود و بحران‌های اقتصادی بینجامد.

مجموعه الفباوب با داشتن کارشناسانی حاذق و توانمند می‌تواند در این مسیر به شما یاری رساند تا با کمترین صدمه این مسیر طی کنید.

اینترنتی کردن کسب‌وکارها نه تنها به وجهه اجتماعی و برندسازی بهتر شما کمک می‌کند بلکه از محدودیت‌های کمبود وقت و استخدام نیروهای زیاد و صرف هزینه دیگر خبری نیست.

تغییر شیوه کار به سمت اینترنتی کردن می‌تواند در مشتری‌مداری نیز تاثیرگذار باشد. با توجه به اینکه فرد زمان بیشتری برای ارائه توضیحات و خدمات صرف می‌کند.

نویسنده مطلب: milad nosi

منبع مطلب

نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.